Speelsteden WK 2014

speelsteden wk 2014 brazilie

Het WK 2014 vindt plaats in Brazilie in 12 verschillende staten, 12 verschillende steden en 12 verschillende stadions.
Hieronder over elke stad een kort stukje en de naam en capaciteit van het stadion waar gespeeld zal woren op WK 2014.

- Belo Horizonte
Belo Horizonte is een stad en gemeente en met zijn ca. 2,5 miljoen inwoners de op drie na grootste stad van Brazilië. Inclusief voorsteden telt de stad ca. 4,5 miljoen inwoners (en is inclusief de voorsteden de op twee na grootste stad van het land). Het is de hoofdstad van de staat Minas Gerais en vormt een driehoek met de twee grootste Braziliaanse steden, São Paulo en Rio de Janeiro. De stad ligt op ca. 850 m hoogte en heeft daardoor een vrij aangenaam klimaat. De oppervlakte van de hele metropool is ca. 335 km².

Estádio Governador Magalhães Pinto (Mineirão) is het stadion waar gevoetbald zal worden, het heeft een capaciteit van 62.160.

- Brasilia
is de hoofdstad van Brazilië sinds 1960. Tot die tijd was dat Rio de Janeiro. In Brasilia wonen rond de 2,4 miljoen inwoners.

Het stadion in Brasilia, Estádio Nacional de Brasília (Mané Garrincha), heeft een capaciteit van 70.064

- Cuiaba
Cuiabá is een stad en gemeente in Brazilië. Zij is de hoofdstad van de staat Mato Grosso.
De stad is een van de warmste Braziliaanse grote steden, met regelmatig temperaturen boven de 40° C, ook in de winter. De gemiddelde jaarlijkse regenval bedraagt 1335 mm. De stad bevindt zich op de grens van het Amazoneregenwoud, de Cerrado en de Pantanal, en is het geografisch middelpunt van het Zuid-Amerikaanse continent.

Er zal worden gespeeld in de Arena Pantanal met een capaciteit van 42.968

- Curitiba
Curitiba is een stad en gemeente in de zuidoostelijke regio van Brazilië. Het is de op 934 meter hoogte gelegen hoofdstad van de staat Paraná en heeft circa 1,8 miljoen inwoners, waarmee het de grootste stad van het zuiden is.
Curitiba is in 1654 gesticht en kreeg op 29 maart 1693 de titel ‘dorpsgemeente’. In die tijd was Curitiba nog bekend onder de naam “Nossa Senhora da Luz dos Pinhais”. In 1721 werd de naam veranderd naar Curitiba dankzij de duizenden pijnbomen die in het gebied staan. In de 1853 werd de staat São Paulo opgedeeld in twee stukken. Curitiba, dat in 1842 stadsrechten had gekregen, werd de hoofdstad van het nieuw gevormde Paraná. Vooral in de laatste twee eeuwen werd Curitiba overspoeld met Europese immigranten van vooral Duitse, Poolse, Italiaanse en Oekraïense oorsprong.

Estádio Joaquim Américo Guimarães (Arena da Baixada) is het stadion en heeft plek voor 41.456 mensen.

- Forteleza
Fortaleza is de hoofdstad van de deelstaat Ceará in het noordoosten van Brazilië. De stad bevindt zich aan de kust van de Atlantische Oceaan. De stad herbergt een bevolking van meer dan 2,5 miljoen. De stad is in 1649 opgericht als Fort Schoonenborch door de Nederlandse WIC. Nadat de Portugezen het veroverden werd het hernoemd tot Forte de Nossa Senhora da Assunção.
Tot het begin van 19de eeuw bleef Fortaleza klein, maar met de export van katoen naar Groot-Brittannië en koffiebonen naar Frankrijk groeide het uit tot een bruisende stad met Europese sfeer.
Tussen 1943/45 Fortaleza heeft een grote rol speelde in de Tweede Wereldoorlog als operationeel basis en vertrekhaven van de Rubbersoldaten voor de rubberveldslag, omdat hier het hoofdkantoor van SEMTA (Speciale Dienst ter Mobilisatie van Arbeiders voor Amazone) was gevestigd. Deze bloeiende tijd die Fortaleza in grote economische impuls heeft gekend, is te danken aan de aanwezigheid van de Amerikanen.

Het stadion wat zal worden gebruikt is Estádio Plácido Aderaldo Castelo (Castelão) capaciteit 64.846.

- Manaus
Manaus is een gemeente en de hoofdstad van de staat Amazonas in Brazilië en telt ongeveer 2 miljoen inwoners. Omstreeks 1650 was Manaus niet meer dan een tentenkamp aan de Rio Negro van waaruit jacht werd gemaakt op indianen voor de slavenhandel. In 1669 bouwden de Portugezen een fort, São José da Barra, om zich te beschermen tegen een Spaanse invasie langs de rivier de Amazone. In 1832 kreeg de nederzetting het statuut van “vila” en droeg het de naam Manaus, genoemd naar de indianenstam Manaó.

Vivaldo Lima (Arena Amazônia) is het stadion in Manaus en heeft plek voor 42.374 mensen.

- Natal
Natal is een gemeente en de hoofdstad van de Braziliaanse deelstaat Rio Grande do Norte. Volgens het IBGE telde de stad in 2006 789.896 inwoners, de agglomeratie telt ongeveer 1.234.819 inwoners. Zo is Natal uitgegroeid tot de 21ste grootste stad van Brazilië en blijft het inwonersaantal elk jaar stijgen. Natal ligt in het uiterste noordoosten van Zuid-Amerika, aan de Atlantische Oceaan en aan de monding van de Potengi. De stad heeft een oppervlakte van 170 km². De stad leeft voornamelijk van het toerisme, maar is tevens een belangrijk centrum voor de oliehandel.

Het stadion João Cláudio de Vasconcelos Machado (Arena das Dunas) heeft een capaciteit van 42.068

- Porte Alegre
Porto Alegre (IPA: [ˈpoɾtʊ aˈlɛɡɾɪ]) is een gemeente en één van de grootste steden in het zuiden van Brazilië. De stad is de hoofdstad van de staat Rio Grande do Sul. Het inwonertal bedroeg in 2004 1.416.000. De stad is een belangrijke rivierhaven aan de monding van vier belangrijke rivieren in de Rio Guaíba.
Porto Alegre was reeds enkele malen de locatie van het Wereld Sociaal Forum, een jaarlijkse bijeenkomst voor andersglobalisten.

Het stadion in Porto Alegre is het Estádio José Pinheiro Borda (Beira-Rio) en heeft ruimte voor 48.849 supporters.

- Recife
Recife is een gemeente en de hoofdstad van de Braziliaanse staat Pernambuco en ligt ongeveer 100 kilometer ten zuiden van de oostelijkste punt van het Zuid-Amerikaanse continent. De stad zelf heeft 1,55 miljoen inwoners, de agglomeratie ruim 3,7 miljoen. De stad is gebouwd op de uiterwaarden van de rivieren Beberibe en de Capibaribe. Beide rivieren komen hier uit in de Atlantische oceaan. De stad wordt beschermd door een langgerekt zwart rif (Portugees: recife), hieraan heeft de stad haar naam te danken.
Men zegt ook wel van Recife dat het het Venetië van Brazilië is, vanwege het grote aantal bruggen over de hierboven genoemde rivieren in het centrum van de stad.

Arena Pernambuco is het stadion en heeft een capaciteit van 44.248.

- Rio de Janeiro
Rio de Janeiro, São Sebastião do Rio de Janeiro of kortweg Rio is een gemeente en de hoofdstad van de gelijknamige staat in het zuidoosten van Brazilië. De stad ligt aan een wijde baai, de Baai van Guanabara en was tot 1960 hoofdstad van Brazilië. De stad is beroemd om zijn drukbezochte stranden, zoals Copacabana en Ipanema, het reusachtige standbeeld Christus de Verlosser, op de 710 meter hoge Corcovado. Ook is Rio bekend vanwege de vele sloppenwijken, genaamd favelas. Rio de Janeiro is de thuishaven van vier voetbalclubs die op het hoogste niveau uitkomen. Het Maracanã is een van de grootste voetbalstadions ter wereld. Het uitbundige gevierde carnaval wordt jaarlijkse bezocht door duizenden toeristen.

Tijdens het WK 2014 word er gespeeld in het Estádio Mário Filho (Maracanã) met een capaciteit van 76.804.

- Salvador
Salvador of Salvador da Bahia (volledige naam: São Salvador da Bahia de Todos os Santos, in het Nederlands “Heilige verlosser van de Allerheiligenbaai”) is een stad gelegen in het noordoosten van Brazilië aan de Atlantische Oceaan. Ze is de hoofdstad van de deelstaat Bahia. De gangbare naam voor de stad in de spreektaal is ‘Salvador’, hoewel in oude documenten soms gesproken wordt van ‘Bahia’.
Salvador telt 2.948.733 inwoners (volgens de volkstelling van het IBGE in 2008) en is qua inwonertal de derde stad van Brazilië, na São Paulo en Rio de Janeiro. Salvador was tot 1763 de hoofdstad van Brazilië. De stad dankt zijn naam aan het feit dat de Portugezen de baai binnenvoeren op de dag van Allerheiligen in 1501.

Het stadion Arena Professor Octávio Mangabeira (Arena Fonte Nova) biedt plek voor 56.500 mensen.

- Sao Paulo
São Paulo is een gemeente en miljoenenstad in Brazilië. Het is gesticht in 1554 en bleef relatief klein tot ongeveer 1870. Sindsdien is de stad door urbanisatie gegroeid tot de grootste stad van Zuid-Amerika. Er zijn geen precieze cijfers over het totale aantal inwoners van de agglomeratie. Bij de laatste volkstelling van oktober 2010 werden iets meer dan 22 miljoen inwoners in de Sao Paulo Metropolitan Area geregistreerd, niet-geregistreerde inwoners van de favela’s niet meegeteld. São Paulo is daarmee een van de grootste stedelijke agglomeraties ter wereld. Anno 2009 beslaat de agglomeratie een oppervlakte meer dan 1500 km², drie keer zo groot als die van Parijs. Inwoners van São Paulo worden ook wel Paulista’s genoemd. De etnische samenstelling van de bevolking is zeer divers.

Arena Corinthians is het stadion waar gespeeld zal worden, het heeft een capaciteit van 65.807

Bron: Wikipedia

Bekijk nu ons WK stadions nieuwsbericht voor een virtuele tour langs alle WK stadions.